Instagram

Sunday, January 11, 2009

Tas Firin yapimi

Bostancik blogundan ulastigim Meyvelitepe
blogunu gorunce kendi firin yapma deneyimimi
aslinda cok yuzeysel paylastigimi fark ettim.
Eskiden mecburen ve gunumuzde nadiren kullanilan
tas firinlardan ozenerek, 5 sene once bende bir firin yaptim.

Ilk olarak kisitli alanimin neresine yapacagima
karar verdim. Bahcenin arka tarafinda cim ile bahce
citinin arasindaki yeri sectim. Cikacak dumanin evden
mumkun oldugu kadar uzakta olmasi ilk dusuncemdi.

Aralik ayinin 3. haftasi tatildeyken havalarin
guzel olmasini firsat bilip gerekli olan malzemeleri aldim.

Alt taraf icin normal kil tugla
Kubbesi icin yarim kesilmis ve
normal firinlanmis kil tuglasi
Pisirme zemini icin ates tuglasi
Cimento
Harc icin ince kum
Kirec
Kalinca bir kontraplak
Cakiltasi
Buyuk tas (30cmx40cm)
Kaya tuzu
Cam kiriklari

Temelin saglam olmasi icin zeminin
dumduz olmasina dikkat ettim.
Daha sonra 8 kat tugla dizdim ve harcimin
kurumasini bekledim. 8 kat daha tugla dizdikten
sonra bunun icini doldurmaya geldi sira.
En alti cakil taslarini ile doldurdum, bu yagmurlarda
alttan nem cekmesini onlemek icin.
Bunun uzerine 12 tane buyuk tas koydum.
Taslarin arasindaki bosluklari
ince kumla 10. tuglaya kadar doldurdum.





25 Aralik 2004

Bu kumun uzerine 30 kilo kadar kaya tuzu doktum.
Kaya tuzunun uzerine kirdigim bira ve sarap siselerinin
ufalanmis cam kiriklarini yerlestirdim. Bu da yine isinin
zeminde uzun sure kalmasini saglayan unsurlardan biri.
Cam kiriklarinin uzerine tekrar 30 kilo kaya tuzu ve en
uste ince kum ekledim.




14 Ocak 2005


Kumun uzerine sari renkte olan ates tuglalarini harc
kullanmadan yanyana yerlestirdim.

Ertesi gun ates tuglalarinin uzerine kubbesini yapmak icin
aldigim kalin kontraplaki altda goruldugu gibi kullandim.
Bu bolum benim icin en zor olan bolumdu onu hatirliyorum.




6 Subat 2005



Kubbenin iki kati var birinci kat normal firinlanmis
kil tuglasi ikinci kat yariya kesilmis firinlanmis kil tuglasi.





6 Subat 2005

Ustunu tamamen kapladiktan sonra,
bir kac gun bunun kurumasini bekledim.

Bundan sonra on tarafa bacasini yaptim ancak o resimleri
nedense eski kameramizin disklerinde bulamadim. Sonra
tekrar bakacagim.

Kabasi bu sekilde bitti ve yine birkac gun sonra sivasini
yaptim. 3 parca kirece 1 parca ince kum ve yeterince su
ekledim, macun kivamina getirip ust tarafi bununla kapattim.





13 Subat 2005

Son olarak kapisi icin once dokme demir
bir kapi yaptiracaktim, 250$ istediler. Bunun
uzerine yine elimde olan bi pizza tasinin sansima
tam istedigim boyda oldugunu fark ettim ve buna
iki tane mentese bir tane de kulp takip kullanilir
duruma getirdim.






7 Mart 2005

Sabah, aksam demeden firini yakiyordum ilk ay.
Bahceden cikan dumani goren
komsular geldi bir kere yangin mi cikti diye!


Firinda Pide, lahmacun ve Kunefe disinda Baklava, Ekmek
Simit, Kuzu Tandir, envayi cesit guvec pisiriyorum.
Bana maliyeti $600 civarinda olmustu o sene.

























3 comments:

Meyvelitepe said...

Fırınınız çok güzel olmuş. Tarzı Amerikaya ilk giden göçmenlerin kullandığı, silindirik gövdeli "barrel vault" denilen tipte sanırım.

Bu tip fırın Türkiye'de hiç görmedim. Bizimki de Pompei denilen, kubbesi yarım küre şeklinde olan tarzda. Anadolu tarzında da fırınlar yarım küre şeklinde yapılıyor.

Pişirme açısından tam olarak ne fark var bilmiyorum. Forno Bravo'nun bir forumunda silindirik fırınların ekmek pişirmede, küresel fırınların ise daha yüksek ısıya çıkabilmesi sebebiyle pizza pişirmede iyi olduğu yazılıydı. Bana kalırsa her iki tip fırında pizza da pişer ekmek de.

İzin verirseniz fırınınızı Meyvelitepe fırın kardeşliğinde hem aynen yayınlayarak hem de linkiyle tanıtmak isteriz. Bizim fırının yapım aşamalarını izleyerek bildiğimiz kadarıyla bugüne kadar 15 kadar fırın yapıldı.

Belki bazı fırın meraklıları kubbe tipini sizin yaptığınız gibi yapmayı tercih ederler. Soruları olursa size yöneltirler.

Culinaire Mechanic said...

Elimdeki kaynaklarin bazilarinda bu bahsettiginiz "barrel vault"
( eskiden ficilarin yarisini sekil vermek icin kullandiklarindan geliyor bu isim) diye tabir edilen firinlar vardi evet, ama bizimkinin arka tarafi duz, daha cok Lidyalilarin Tumulus mezarlarina benzetiyorum.
Benim tercih etmemin baslica sebebi bahcenin cim sulama sistemini tekrar duzenlemem gerekmiyecek bi yere koyabilmekti.
Yoksa aslinda bende kure seklinde
yapmayi isterdim, geleneksel Anadolu tarzinda yani.Bi dahaki sefere oyle yaparim.

Size katiliyorum bu firinlarda hersey piser, paylasmaktan memnunluk duyarim.

Anonymous said...

bizde şu blogda yer alan http://muallims.blogspot.com.tr/2015/06/tas-frn-yapm.html fırını yapacağız anlatılanlara göre. Yapımı sizin anlattıklarınıza benziyor. Bu tür fırınlarda özellikle ekmek ve et yapımı diğer hiçbir şeye benzemiyor.